Soğuk havalara karşı oldukça dayanıklı bir sebze olan lahana, kış mevsiminde kapuskadan turşuya ve Lahana salatasına kadar birçok tarifle sofralarımızı zenginleştiriyor. Etlisi ve Zeytinyağlı Lahana Sarması olunca da kimsenin hayır diyemeyeceği bir hale gelir.
Dilerseniz Lahananın faydalarına da bir göz atalım ne dersiniz?
Güçlü bir antioksidan olan lahana iltihap önlemekte ve kalp damar hastalıkları, karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu doğal kaynaklı bir besindir. İçerdiği yüksek miktarda A, C ve K vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı korur. Potasyum bakımından da zengin bir sebze olduğundan kan basıncını dengede tutar. Lahana iyi bir lif kaynağıdır, bu sebeple sindirim sistemine yardımcı olur ve kilo vermeyi de kolaylaştırır. En güzel özelliklerinden biride kolesterol düşürücüdür ve kötü kolestrolü önler. Alkali bir sebze olan lahana B6 vitamini ve folat açısından oldukça zengindir. Vücuttaki toksik maddelerin atılımına yardımcı olur. Özellikle lahana suyu, ses kısıklığına ve kansızlığa çok iyi gelmekte.
Lahananın bu kadar güzel özellikleri varken sıklıkla tüketilmesinde büyük yarar var.
Bizde sizin için nefis bir Zeytinyağlı Lahana Sarması tarifi hazırladık. İşte malzemeleri ve yapılış aşamaları…
Malzemeler
1 Adet büyük boy lahana
6 Adet kuru soğan
3 Çay bardağı pirinç
2 Çay bardağı zeytinyağı
1 Fincan dolmalık fıstık
1 Çay bardağı kuş üzümü
1 Çay kaşığı tarçın
1 Çay kaşığı yenibahar
1 Çay kaşığı toz şeker
1 Çay kaşığı kuru nane
1 Demet dereotu
1 Demet maydanoz
2 Adet limon
1 Çay kaşığı karabiber
Tuz
Limonla servis yapmanızı öneririm.
Tarif Aşamaları
Pirinci yıkayıp, tuzlu ılık suda 30 dk bekletelim. Soğanları soyduktan sonra piyazlık doğrayalım. Kuş üzümünü yıkayalım. Zeytinyağını bir tencereye koyarak dolmalık fıstığı renk değiştirmeye başlayıncaya kadar kavuralım. Soğanı dahil edip orta ateşte karıştırarak pembeleşmesini sağlayalım. Pirinci de katıp beş dakika daha kavuralım. Kuş üzümü de dahil ederek bir su bardağı sıcak su ekleyelim. Tuz ve şekeri de ekledikten sonra kapağını kapatarak suyunu çekene kadar pişirip demlenmeye bırakalım.
1
Pilavın içine kıyılmış maydanoz ve dereotunu serpelim. Tarçın, yenibahar, karabiber, nane ve bir limonun suyunu ilave edip karıştıralım. Bir tencerenin yarısına kadar su doldurup, bir avuç tuz atarak ateşe koyup kaytalım. Lahananın kökünü bıçakla oyarak çıkartalım. Kesik yeri alta gelecek şekilde kaynar suya koyup kapağını kapatarak iki-üç dakika haşlayıp altüst edelim. Bir süzgeç ve kepçe yardımıyla yumuşayan yaprakları açarak aralarına kaynar su döküp, yumuşayan yaprakları soğuk su dolu başka bir kaba alalım. Bütün lahana yaprakların aynı derecede haşlanmasını sağlamak için yumuşayan her yaprağı alarak soğuk suya koyun. Yapraklar süzüldükten sonra damarlı kısımlarını alalım ve 8-10 cm büyüklüğünde parçalara ayıralım.
2
Dolmaların yarısını biraz geçecek kadar su ekleyerek kapağı kapatıp bir taşım kaynatalım. Hafif ateşte suyunu tamamen çekene kadar 25-30 dakika pişirelim. Tencereyi soğuttuktan sonra lahana sarmalarını servis tabağına alabiliriz.
4
Dolmaları sararken herbirinin aynı kalınlıkta ve aynı boyda olmasına özen gösterelim. Sarmaları tencereye düzgünce dizip kalan lahana yapraklarını üzerini örterek tabakla kapatalım.